19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesaji

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs 1919 tarihi,  kurtuluş savasinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin  kuruluşunun ilk adimidir.

 Atatürk Millî Mücadele sürecinde Türk milletini ileri götürecek kesimin ve gelecegimizi kurtaracak olanların gençler  olduğunu görmüştü. Bu nedenle de Atatürk diyor ki :”EY TÜRK İSTİKBALİNİN EVLADI ! İŞTE ,BU AHVAL VE ŞERAİT İÇİNDE  DAHİ  VAZİFEN ;  TÜRK İSTİKLAL VE  CUMHURİYETİNİ  KURTARMAKTIR !  MUHTAÇ  OLDUĞUN  KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.”


  Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Bu simge BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİRMEK VE BAGIMSIZ BİR VATAN İÇİN YOLA ÇIKAN BANDIRMA VAPURUDUR.


Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe’li yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.

Ataturk’un onayıyla  20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayram vesilesiyle Büyük Lider ve Silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz.

Türk Ulusuna açtığı bu yolda Amerika Türk Toplumu olarak da ilerici gençlerimizle her daim yaktigi bu meşaleyi sonsuza kadar söndürmeyecegiz. Rahat uyu Atam biz varız!

Doç. Dr. Tubay Gel Emrebaş

Türk Hars Birliği Basın Sözcüsü

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *